Lohicowboyt pyyntihommissa Tenon Dallasissa

Vihdoinkin ”kotona” -oli ensimmäinen ajatus, kun kurvasimme retkikunnan Nissanit Suoppasuvantoon yöllä klo 03:07. Matkalla Norjasta Suomeen auton mittari näytti parhaimmillaan -2 pakkasta, joten ihan mistään lämpimimmästä heinäkuusta ei ollut kysymys. Kivelän veljekset olivat pitäneet saunaa lämpimänä, joten koko porukka saunaan ja pari janojuomaa kyytipojaksi. Seuraava päivä oli varattu Norjan materiaalien purkamiseen, mutta innokkaimmat kalamiehet lähtivät soutamaan heti herättyään.

suoppis-1024x768.jpg

Illalla Etelä-Afrikan pojat valmistivat retkikunnalle upean sushi-illallisen tuoreesta Tenon  lohesta. Eräs retkikunnan jäsenistä ei kuulemma pitänyt ”raa’ asta  kalasta”, mutta hänen vatsaansa taisi huveta valtaosa herkuista.

sushi-1024x683.jpg

Arfrikan pojat eivät tulleet Suomeen nukkumaan, joten pojat lähtivät vielä illallisen jälkeen paiskomaan perhoa Suoppajokisuuhun. Välineinä yhdenkäden perhovehkeet ja 0,20 mm tapsi. No vaikea ei ole arvata, miten siinä käy, kun laittaa Kallen sitoman herkkuperhon päähän ja iso lohi käy perhoon kiinni, ui Norjan puolelle ja vetää kelan lähes tyhjäksi. Siima poikki ja sillälailla… En usko että Suopajokisuussa on ennen kiroiltu Afrikaansin kielellä?

Illalla soitto naapurin perhomestari Kaarlo ”Kalle” Guttormille ja sovittiin, että seuraavana päivänä mennäään kuvaamaan Dalvadakseen Kallen opastuksella. Juhani hyppäsi Kallen kyytiin ja ehti juuri laskea kolmannen  vavan veteen lähtöpaikalla, kun ensimmäistä perhoa jo vietiin lohen toimesta.  Kaloja kävi koko ajan pinnassa hyppimässä ja pieni sade auttoi kaloja aktivoitumaan.  Pojat lähtivät heti uudelle laskulle ja muutaman minuutin kuluttua uudestaan PAM!

kalle-1024x768.jpg

Mikko oli päivällä valinnut Nikolain perhopakista omasta mielestään hyvännäköisen perhon, jota hän tuli innoissaan esittelemään. Tätä perhoa en olisi mistään hinnasta halunnut laittaa aloituskokooonpanoon -”tuota ei syö sammakkokaan” kommentilla höystettynä kuitenkin sidoin Mikon valitseman perhon päähän heti avauslaskulle, koska Mikko ei olisi muuten suostunut mukaan veneeseen. Mikko on Utsjoen omia poikia, joten sovimme että Mikko soutaa pari laskua, ennen turistiluvan alkua. Mikon ”sammakkoperho” oli keskimmäisessä vavassa, eikä kauaa kestänyt kun lohi nappasi juurikin siihen sammakkoperhoon. Onneksi sain ”hakattua sen irti” veneen vieressä. Uudestaan lähtöpaikalle ja vieheet veteen. Kauaa ei tarvinnut taaskaan odotella, niin PAM! ja sammaperhoa vietiin taas…

Vihdoinkin kello 21 ja päästiin Anssin kanssa soutamaan. Anssi souteli itsekseen ja minulla oli Mikko kyytiläisenä. Ensimmäsiellä laskulla saatiin Mikon kanssa lohitärppi sammakkoperhoon, mutta ylös saimme ainoastaan 2 smolttia ja yhden harjuksen. Anssi sai padon alapuolelta komean lohijalan vaapulla ja kiskaisi sen siimasta veneeseen. Sillälailla!  Mikon kuittailut alkoivat kyrsimään rajusti ja sovimme, että ennen ei pois lähdetä kun kala veneessä. Onneksi ei tarvinnut kauaa odotella, niin Mikko pääsi ”väsyttelemään” . Helpottuneena huomasin ettei se ottanut sammakkoperhoon :)

Afrikan pojat olivat aivan innoissaan, kun lohia hyppi joka puolella. Hetken kuluttua David huusi  JIIIIIHAAAAAAAAA!!!!  Valitettavasti Davidin ensimmäinen perholohi pääsi irti.

Saatiin muutamassa tunnissa kuvamateriaalia kalatapahtumista aivan valtavan paljon, eikä vesisade helpottanut kuvaamista. Juhani ja Kalle menivät vielä yhdelle laskulle yhdessä ja taas PAM!!! Aika epätodellinen fiilis. Joskus lohenkalastus näyttää parhaat puolensa.

Seuraavana päivänä kuvaukset keskitettiin Suoppasuvannon lähialueille. Juhani hyppäsi taas Kalakallen kyytiin, eikä matka taaskaan ehtinyt pitkälle edetä, kun vapa niiasi taas tuttuun tapaan. Hetken kuluttua tehtiin miehistön vaihdos ja Tuomas ”Osku” Grönman lähti yrittämään ensimmäistä Tenolaistaan Kallen kanssa.  Kalle oli tyytyväinen, kun sai purkaa sieluaan psykologille ja terapiaistunnon jälkeen Osku pääsi väsyttelemään elämänsä ensimmäistä Tenolaista.  ISO kiitos Kallelle koko Arktiset Vedet retkikunnan toimesta!

Kiitokset kaikille yhteistyökumppaneille!

Olympus Finland OyEuroloan Consumer Finance OyjHong Kong Oy Mobiilimarkkinointi Routa Oy

Tenon Dallasissa (starring Tapani & Mikko) from Arktiset Vedet on Vimeo.